Friday, April 17, 2009

CORETAN AYAH - catatan lama yang tak pernah diterbitkan

Jam menunjukkan hampir 12 tengahmalam. Ayah masih berada di mejanya. Anak-anak ayah bergelimpangan memenuhi ruang tamu rumah. Entah dimana mereka berada sekarang. Masing-masing mungkin dengan alamnya sendiri. Ummi pula sedang mengurus pakaian untuk abang Cik . Ini adalah kebiasaannya.

Setelah beberapa ketika menatap komputer notebooknya ayah meletak kepala dibantal yang diambilnya dari bilik. Beralaskan sarongnya ayah membaringkan tubuhnya. Seluar trek yang dipakainya untuk sesi badminton tadi tidak ditukar seperti kebiasaannya selepas bermain badminton.

Dalam keletihan dan kelesuan badannya, ayah teringat akan beberapa aktiviti yang akan berlaku besok hari bermula dengan Solat Hajat Perdana, Riadah Jamaie dan Sesi dengan isteri ikhwah yang dizalimi oleh pemerintah di Wisma PAP. Ayah terus berbicara dengan hatinya …”apakah aku mampu untuk bersama di Padang Perdana?” Persoalan ini berligar di kepala ayah. Ayah agak sedih beberapa hari ini. Sedih dengan keadaan dirinya yang tidak produktif untuk Islam. Sedih dengan amal fardinya yang tidak konsisten. Sedih dengan solat subuhnya yang terumbang-ambing. …. Dalam kesedihan memikirkan keadaan dirinya … ia teringat semasa awal dewasanya … betapa indahnya berada bersama ikhwah … sheikh akan sentiasa mengingatkan tugas dan tanggungjawab daawah …. Amal fardi perlu dijaga … subuh sentiasa diingatkan supaya sentiasa berjemaah … ia akan menalipon agar ke Masjid. Oh betapa indahnya … dan tenangnya hati dapat melaksanakan amal tersebut.

Tapi sekarang keluarga sudah besar … ikhwah yang mengingati sudah tidak bersama di sisi. … Hanya diri Ayah sendiri yang menentukan nya …….

Hari in I ….. Sekecil berada disisiku , bermain dengan plug bagi notebook acer . “Jangan!” terdengar suara ummi melarang. Ayah terus menyambung dengan nada yang sama. Sekecil kemudian berlari keruang tamu mengejar guli-guli kecil.
Suasana di penuhi dengan suara anak-anak. Sufiah membaca bahasa arab kepada umminya.


Jun 2001

No comments: